Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej popularnych na całym globie. Dziś posmakować można jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu posiadają włoskie specjały. Co kochają konsumować pierwotni Włosi?
Co jest najbardziej charakterystycznym włoskim daniem?
Trudno wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Ubóstwiają ją też sami Włosi.
Imponująca serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, jaki nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smakowitego dania. Najbardziej znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze specjalnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co de facto kochają jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z różnego typu sosami. Ważne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być poprawnie ugotowany makaron według Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą oraz sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest niezwykle ubogacona. Poświęcić można jej w rzeczywistości długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują także słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednak na to, po jakie danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że urzeknie ono głębią smaku i aromatu.