Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Historia kawy rozpoczyna się zapewne w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz użytkowali owoce kawowca. Niemniej jednak wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, inaczej pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca oraz wzburzali je z solą i masłem, a samych owoców nie pielęgnowano specjalnie w rzeczowych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Sporo stuleci później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, by wolno było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a więc jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się więc coraz to bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc przeróżne modyfikacje, by zdobyć rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dziś. W dzisiejszych czasach większość spożywanych produktów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje obszernego trudu. ekspres ciśnieniowy czy przelewowy? Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to bardzo śladowe przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a także porządnego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film