kawa w ziarnach arabica

kawa w ziarnach arabica

Zwykło się uważać, że jeżeli idealna kwa to bez żadnego ale arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest drogi oraz dominujący na świecie? Z jakiej przyczyny tak niezwykle skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

dobra kawa
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany również kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma zupełnie różne potrzeby oraz może to znacząco wpływać na smak ostatecznego produkty, inaczej kawy. Mimo że do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niesłychanie analogiczne, to niemniej jednak się różnią.
Arabica Kuba
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta oraz równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najprawidłowiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest z reguły poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina prosperuje niemal przez cały rok i ubóstwia ciepło, w następstwie tego z największym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niesłychanie odporny na warunki pogodowe, ubóstwia ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą całkiem amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazywany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna oraz aromatyczna. Jednakże co ważne dla jej handlowej wartości, bardzo łatwo ją scalać z aromatami, skutkiem tego czasami wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź też korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać szczegółowo skład artykułu, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest jedynie uzupełnieniem.