Smaczna kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród licznych opcji, które daje kuchnia europejska należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń i spora porcja składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Naszym rodakom włoska kuchnia, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie jedzenie
Makarony to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wymyśleć produkty których nie można dodać do tej potrawy. Kraków bianca Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i rożnorodne warzywa, powodują, że makarony można jeść codziennie.
Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również risotto, tortellini, ravioli oraz liczne desery – takich jak granita czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film