Włosi zdają sobie sprawę z tego, w jaki sposób jeść. Być może właśnie dlatego, że wykorzystane przez nich składniki są świeże, aromatyczne oraz solidne dla każdego. Standardowa kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem pożywienia – skupia się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania podkreślają, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować reformę utraty wagi, lepszą inspekcję poziomu cukru we krwi oraz obniżenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest też smakowite i oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, które nie jedynie smakują niesamowicie, niemniej jednak także są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.
mięso sezonowane w Krakowie
restauracja włoska Kraków
Spójrz na parę poniższych czynników, jakie stanowią kwintesencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!
Oliwa z oliwek
Jest to niemalże wymagane uporządkowanie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się podczas przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak także witaminę E i inne zdrowe związki, jakie zmniejszają stan zapalny.
Italian Cuisine in Krakow
Pomidory z puszki
Orzeźwiające pomidory są perfekcyjne, jednakowoż te z puszki mogą sprawić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest bardzo ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed poniektórymi nowotworami, schorzeniami serca i osteoporozą oraz mogą funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą historię zagospodarowania z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, obejmuje związek o nazwie allicyna, jaki przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (to naturalnie dzięki czemu krew może płynąć swobodnie), wywołuje powstawanie naczyń krwionośnych i hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą zastopować wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem i zniżyć poziom glukozy we krwi w celu obniżenia ryzyka cukrzycy.